Dunai Klima

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Legionella
Modern betegség a Legionella. Terjedéséért leginkább a klímaberendezések okolhatók. Ma már nem feltétlenül végzetes, de még mindig szinte ismeretlen kór. A baktériumot 1977-ben fedezték fel az USA-ban egy háborúsveterán-találkozó résztvevői között (innen a légionárius név), akiknél egy addig ismeretlen légúti megbetegedés jelentkezett, ami gyorsan terjedt és nagy halálozási aránnyal járt.

Azóta a kórokozó ismertté vált: a Legionella baktérium szinte bármilyen nedves, párás környezetben megtalálható vagy kimutatható (talajban, szennyvízben, csapvízben stb.). Tiszta vízben akár évekig életképes. Terjedéséért leginkább a klímaberendezések okolhatók. A sokáig nem használt készülékek pangó, fertőzött vizet tartalmazó rendszeréből a kiáramló permettel jut a kórokozó a szoba levegőjébe s onnan belégzéskor a tüdőbe. A megbetegedések általában a nyári hónapokban fordulnak elő, és jobbára a férfiakat érintik. Ha időben észreveszik, könnyen gyógyítható, ám ha késve, akár végzetes is lehet.

Mint az influenza
A Legionella a légutakban, a tüdőben okoz gyulladást, amely heveny vagy akár krónikus tünetek képében is jelentkezhet. A betegség kezdeti tünetei az influenzára emlékeztetnek: láz, hidegrázás, száraz köhögés a jellemző. Ezt az állapotot Pontiac-láznak nevezzük. Súlyosabb formájában a betegeknél emésztőrendszeri problémák, akár idegrendszeri tünetek és tüdőgyulladásra utaló panaszok is megjelenhetnek. A diagnózis viszonylag egyszerűen, vizeletvizsgálattal történik, ám a biztos diagnózishoz a köpet tenyésztése szükséges.

A megelőzés érdekében fontos kiiktatnunk a fertőzésforrásokat, amelyek legfőképpen a rosszul kialakított és karbantartott hűtőtornyok, légkondicionáló berendezések lehetnek. Amióta ismertté vált, hogy a Legionella elsősorban az épületekben keringő, zárt rendszerű vizek inhalálása révén okoz megbetegedéseket, megelőzése is lehetővé vált a víz felmelegítésével (60 Celsius-fok fölé) vagy a rendszer fertőtlenítésével!

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz